Telefon Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Telefon seçerken önceliklerim neler olmalı? Hız mı daha önemli Çözünürlük mü? Ram Kapasitesi neyi ifade eder? işlemci hızı ne demektir? sap değeri ne anlama gelir? RAM ne işe yarar? sorularının cevaplarını arıyoruz...

0
639

Akıllı Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Türkiye, telefon değiştirme konusunda Avrupa ortalamasının üstünde olan bir ülkedir. Türk insanı yaklaşık olarak iki(2) senede bir yeni telefon alıyor. Hal böyle olunca da telefon piyasası hayatımızda önemli bir yer turuyor.

Bu yüzden muhendisalemi.com ailesi olarak bizler telefon seçimi yaparken ne tür kritelreri göz önünde bulundurmamız gerektiği ile ilgil bir makale yazmayı uygun gördük.

Peki yeni bir telefon alırken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bilgi sahibimiyiz? Hangi kriterlere göre telefon seçmeliyiz? Telofon seçiminde önceliklerimiz neler olmalı? Telefonda dikkat etmemiz gereken özellikler nelerdir? gibi soruları kendimize sorup cevaplarını arıyor muyuz acaba?

Telefon Seçerken Marka Takıntınız Olmasın

Eğer kendinize doğru soruları sorup markalardan bağımsız olarak doğru cevapları verirsek eğer alacağımız telefonun markasının hiç bir önemi kalmaz.

Her ne kadar telefon seçerken marka takıntınız olmasın diyorsam bir o kadar da telefon seçerken garanti desteğine dikkat etmeniz bir o kadar önemlidir. 200 lira daha ucuza telefon diye düşünürken yapmış olduğunuz yanlış bir tercih sonucu aldığınız telefondan hiç randuman alamayabilirsiniz.

Telefon seçerken kendinize sormanız gereken iki soru, telefona soracağınız bir çok soru var.

Biz bu makalemizde telefona sormanız gereken sorularla deyineceğiz.

Telefonla ne iş yapacağınıza karar verin

Telefona sorulacak sorulara gelecek olursak, burada da önemli olan kriter telefondan ne beklediğinizdir. Bunları bir kaç başlıkta inceleyecek olursak:

Aktif bir sosyal medya kullanıcısı iseniz sizin önceliğiniz, kamera çözünürlüğü, ekran çözünürlüğü, video kayıt çözünürlüğüdür. Telefon seçimi yaparken ilk olarak dikkat etmeniz gereken özelliklerin başında gelmelidir.

Yok eğer günlük yaşantımda işlerimi takip etmek için kullanacağım diyorsanız, sizin için telefonun hızı ve şarjıın ne kadar dayandığı önemlidir. Sürekli kasan – donan bir telefon iş hayatınızda sıkıntı çekmenize neden olabilir. Bunun için de sizin dikkat etmeniz gereken özellikler, CPU (İşlemci) Çekirdeği, CPU ( İşlemci) hızı ve batarya kapasitesi sizin dikkat etmeniz gerken özelliklerin başında gelir.

Teknoloji dünyası her gün büyük atılımlar yaşamaktadır. Telefon dünyası ise daha hızlı şekilde gelişim göstermektedir. Bu yüzden ben bu makalemde size değerler üzerinden değil de bir telefon alırken dikkat etmeniz gereken özellikler üzerinden bir sunum yapacağım. Çünkü her gün bir üst modeli çıkan telefonlar için sayısal değerler veya sistemler üzerinden örnekler vererek ilerleyecek olursam bir süre sonra makale güncelliğini yitirir. Ama telefonda dikkat etmeniz gereken ya da focuslanmanız gereken yerleri size açıklarsam sizlere daha fayda sağlayacağımı düşünüyorum.

Akıllı Telefon Alırken Hangi Özelliklere Bakmalı

Bu yüzden dikkat etmeniz gereken kriterleri kendi açımdan sekiz (8) maddede sıralayarak sizlere sundum. Umarım sizlere yardımcı olabilirim.

Şimdi telefon seçimi yaparken dikkat etmeniz gerken kriterli kendi önem sırama göre sizlerle paylaşacağım.

İlk olarka hız düşkünü olanlar için, telefon hızına etki eden kriterleri sıralayacağım.

1) CPU (İşlemci) Frekansı

İşlemci hızı tek başına bir telefonu taşıyacak bir özellik olmamakla birlikte en önemli kriterlerden biridir. Telefonu ne amaçla kullanacağınızı belirleyip  hız seçimini de buna göre yapmalısınız.

İşlemci hızının düşük olması demek telefonu kullanırken kasmalara – donmalara neden olması demektir.

Telefonunuzda yüksek çözünürlüklü ve anlık tepki vermenizi gerektirecek uygulama/oyun gibi programlar kullanmayı düşünüyorsanız hız konusunda hassas davranmanızı öneririz.

2) CPU (İşlemci) Çekirdeği

Öncelikle size işlemcilerdeki çekirdek kavramının neyi ifade ettiğini açıklayalım. Çift çekirdek demek işlemcinizin yapacak olduğu işi eş zamanlı olarak iki eş parçaya bölüp işleme sokmasıdır.

Daha anlayacak bir dilde ifade etmek gerekirse elinizde olan bir işi tek başınıza da yapsanız biter, bu işi üç dört kişi arasında bölüştürseniz de biter. Ancak tek bir farkla, ZAMAN faktörü ile.

Çekirdek sayısının az olması demek, telefonda birden çok uygulama – program çalıştırma ihtimaliniz az demektir.

Geçmiş yıllarda tek çekirdekli işlemciler vardı ve bunlarla sadece bir tek iş yapabiliyorduk. Yani sadece müzik dinleyebiliyor ya da sadece mesajlaşıyorduk. İki işi aynı anda yapmak imkansızdı.

Bunu alacağınız telefona şöyle uyarlayabilirsiniz. Telefonda hem sosyal medya hesaplarında takılacağım, hem işlerimi takip edeceğim programlar yükleyeceğim hem de hayatımı kolaylaştıracak bir takım uygulamalar indirip aynı anda hepsini kullanacağım diyorsanız işlemci çekirdek kapasitesini ona göre seçmelisiniz.

3) RAM

İşlemcinin işlediği verileri geçici süre tuttuğu hafıza birimi anlamına gelmektedir. Bu ne demek mi oluyor. İşlemci bir işlem yaptıktan sonra bunu direk depolama alanına yollamıyor. Belirli bir süre geçici bellek diye adlandırdığımız RAM de tutuyor.

Bunu neden mi yapıyor? Tekrar kullanma ihitmalimiz olan uygulama, program gibi işlemleri belirli bir süre RAM’de tutmasının nedeni her seferinde depolama birimine gidip bu işlemleri çağırması zaman almasındandır. Her seferinde depolama birimine gidip kullanacak olduğumuz uygulamayı çağırmaktansa bunu belirli bir süre RAMde tutup zamandan tasarruf yapıyor.

Dolayısıyla RAM kapasitemiz telefonumuzun performansını artıracak başlıca kriterlerden biridir.

 

Telefon hızı ile ilgili olan kriterleri sıraladıktan sonra şimdi sıra görüntü kalitesi ile ilgili kriterleri sıralamaya geldi.

4) Kamera Çözünürlüğü

Gerek fotoğraf makinalarını taşımanın ve kullanmanın zor olması gerekse telefonların bu işi rahatlıkla görüyor olması sebebiyle kamera çözünürlüğü telefon seçiminde önemli bir yer kaplamaktadır.

Gittiğim yerlerin fotoğraflarını çekerim, yaptığım işi, gezdiğim yerleri çekip paylaşmasını severim diyorsanız sizin öccelikli olarak bakmanız gereken kriterlerin başında kamera çözünürlüğü gelmelidir.

5) Ekran Çözünürlüğü

Ekran çözünürlüğü demek telefonun size sağlamış olduğu renk aralığıdır. Ekran çözünürlüğünün yüksek olması demek görselliğin o derece net olması demektir. Renkler canlı ve keskin olarak gözlemlersiniz.

Bu yüzden kamera çözünürlüğü yanında Ekran Çözünürlüğü de dikkate almanız gereken kriterler arasındadır.

6) Depolama Alanı

Daha çok fotoğraf çeken ve ya telefona uygulama/oyun indiren birisiyseniz özellikle dikkat etmeniz gereken özelliklerden biridir depolama alanı.

Şimdiki telefonlar kaliteli fotoğraf çekimi yaptıkları için fotoğraflarom kapladıkları hafıza da o kadar büyük oluyor. Dolayısıyla ben fotoğraf çekmesini seven biriyim diyorsanız kesinlikle depolama alanı yüksek olan bir telefon bakmalısınız ya da harici depolama alanı olan telefonlar tercih etmelisiniz(Hafıza Kartı).

Aynı şekilde oyun oynamayı tercih eden birisiyseniz de depolama alanına dikkat etmelisiniz.

7) Batarya Kapasitesi

mAh cinsinden ifade edilir ve bataryaların kapasitesini gösterir. Yüksek mAh değeri, telefonun bataryasının daha uzun gideceğini ifade etmektedir. Ancak bunda daha çok kullanmış olduğunuz uygulamlar belirleyicidir.

Ben gün içi telefonu şarja takamam ve sürekli olarak telefonla işim var diyorsanız batarya kapasitesinin yüksek olmasına özen gösteriniz.

8) SAR Değeri

Özgül Emilim Oranı olarak ifade edilen değer telefonun etrafına yaydığı radyasyonu ifade eder. Baş ve gövde kısmı için ayrı ayrı analiz edilerek bu değer hesaplanır. Bu değerin yüksek olması demek, telefonun etrafına yaydığı radyosyon miktarı fazla demektir. Bu yüzden uzun süreli telefon konuşmalarında kulaklık kullanmanız sağlığınız açısından daha faydalıdır.

Yazı hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı yazabilirsiniz...