Tarımsal üretimin ana kaynağı doğa kaynaklarıdır. Genel bir deyişle, toplumların yaşamını sürdürebilmeleri için , çeşitli gereksinimlerinin sağlanmasında kullanılan maddeler ne olursa olsun, bunların elde edilmesinde ilk başvurulan ortam doğa kaynaklarıdır. Doğa kaynaklarının değerlendirilmesinde tarım, primer ürünleri sağlayan bir sektördür. İnsan topluluklarının beslenme, giyim ve barınma hizmetleri için gerekli ham maddeler tarım sektörü tarafından üretilmektedir.
İnsanlık tarihinin başlangıcında tarımsal üretim insan gücüne bağlı idi. Toplumun gereksinimi olan ürünlerin yetiştirilmesinde insan gücü , yerini daha sonra hayvan gücüne ve günümüzde de makinelere bırakmıştır. Genel anlamda tarımda makineleşme denildiği zaman tarımsal işletmelerde çeşitli faaliyetlerin yapılabilmesi için, insan ve hayvan kuvvetinin yerine mekanik güçle çalıştırılan alet ve makinelerin kullanılması anlaşılır.
Tarımsal mekanizasyon ise; tarım işletmelerinde kullanılan ilkel tarım tekniği ve metotları yerine modern tarım alet-makine, cihaz ve tesislerin konulmasını ifade eder.Mekanizasyon, makine kullanarak sadece işi kolaylaştırmak,modern tarım yapmak, işçi eksikliğini gidermekle kalmaz aynı zamanda verimli üretim koşullarını sağlayarak kar oranını da arttırır. Peki tarımsal mekanizasyonun faydaları nelerdir?
1-Tarımsal mekanizasyon, işin daha kısa sürede yapılmasını sağlar,
2-Tarımsal mekanizasyon, insan gücü sarfını en az tutarak az emekle çok iş başarır.
3-Tarımsal mekanizasyon, işim kolay yapılmasını sağlar,
4-Tarımsal mekanizasyon, işin kaliteli yapılmasını sağlar,
5-Tarımsal mekanizasyon, tarımda üretim maliyetini düşürür.
6-Tarımsal mekanizasyon yeni yeni iş alanlarının açılmasını sağlar.
Hadi şimdide ülkemizde bulunan bazı tarım alet ve ekipmanları hakkında TÜİK verilerini inceleyelim…
Yukarıdaki değerler Tüik verileridir. Tüik sitesinde ülkemizde bulunana tarım alet ve makineleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz…