Bakırın en önemli alaşımı olup, bakır-çinko alaşımıdır. Çinko fiyatının bakırdan düşük olması nedeniyle bu alaşım, geniş kullanım alanına sahiptir. Teknikte kullanılan pirinç malzemelerde, bakır miktarının en az %54 olması zorunludur. Daha düşük bakır miktarlarında malzeme çok sert ve kırılgan olur. %70′ den fazla bakır içeren malzemelere tombak denir. Ayrıca tüm pirin ç malzemelere de rengi sarı olduğu için sarı adı verilmektedir.
Endüstride pirinç alaşımı, daha çok korozyon dayanımının iyi olması ve sarı renginden dolayı dekoratif görünümde olması nedeniyle kullanılır. Ayrıca elektrik armatürlerinde ve silah sanayiinde mermi kapsülü olarak ve ince mekanikte yararlanılır. Çubuk, profil, saç ve boru halinde ve yarı mamul olarak temin edilebilir.
Lehim ve kaynakla birleştirilebilir. Malzemelerin yüzeyi çok iyi parlatılabilir ve ayrıca elektrolitik ya da galvanik olarak kaplama yapılabilir.
- Kurşunsuz Lehimler nerelerde nasıl yapılır? başlıklı makaleyi incelemek için tıklayınız…
Mekanik özelliklerini ve korozyona karşı dayanımını arttırmak amacıyla, bakıra çinkonun dışında nikel, mangan, demir, kalay, alüminyum yada silisyum elementleri katılabilir. Özel pirinç adı verilen bu alaşımlarda , ilave elementlerin toplam miktarı genellikle %5 ‘ i geçmez . Ayrıca , talaş kaldırmayı kolaylaştırmak için pirinç ve özel pirinç alaşımlarına %1 ile %3 arasında kurşun elementi ilave edilebilir.
Genel olarak bakır – çinko alaşımları dövme alaşımları ve dökme alaşımları olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Pirinç içindeki çinko arttıkça, mukavemet artar ve yaklaşık % 30 çinkoda en iyi değere ulaşılır.
Çinko miktarının artmasıyla soğuk şekil değiştirme yeteneği azalırken, sıcak şekil değiştirme yeteneği artar.
- Her Yönüyle Nikel Metali adlı makalemizi incelemek için tıklayınız…
- Kalay doğada nasıl bulunur? Dopada nasıl Bulunur? başlıklı makalemizi incelemek için tıklayınız…
- Tornalama ile ilgili makalemizi incelemek için tıklayınız…
- Dökme demirlerin kaynağı nasıl yapılır? başlıklı makale için tıklayınız…
- Dökme demirleri genel işlenebilirlik özellikleri başlıklı makale için tıklayınız…
- Alüminyum Alaşımları nelerdir? Nerelerde Kullanılır? başlıklı makale için tıklayınız…
Sade, basit ve anlaşilir bi r anlatim. Tebrikler.
[…] Pirinç numune ölçüleri: […]
[…] Nikel Şirketi mühendisi tarafından 1906 yılında bulunmuş minimum %63 nikel, maksimum %34 bakır içeren ve bir miktar demir, magnezyum ve kükürt gibi elementleri içeren […]
Merhabalar, pirinç külçelerinin kabul örneklemesine dayalı bir tez çalışması yürütüyorum ve sizce pirinç külçenin kalite karakteristikleri nedir ? Kimyasal bileşimi ve sertlik analizi dışında ne gibi kriterler kontrol edilmelidir ? Teşekkürler.
O sektörde olmadığım için yanlış bilgi vermek istemem ama her müşteri farklı özellikler ister mesela parlaklık bile önemlidir elektriksek iletkenlik vb. Gibi olabilir. http://www.matweb.com/search/PropertySearch.aspx
Bu web sitesinden sol kısımdan pirinç malzemeleri çeşitlerine ve bütün özelliklerine ulaşabilirsin. bize iletisim@muhendisalemi.com adresinden ulaşabilirsiniz