Paslanmaz Çeliğin Paslanması
Şimdi diyebilirsiniz paslanmaz çelik paslanır mı? Evet paslanabilir. Paslanmaz çeliklerin bazı paslanma durumları vardır. Bunlar;
Bu arada 200 Serisi Paslanmaz Çelikler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız tıklayınız…
1. Duyarlaşma
Eğer paslanmaz çelik içerisinde karbon yüzdesi çok yüksek ise, bu çelik belli sıcaklık aralığında duyarlı hale gelebilir. Duyarlı hale gelmiş çelik çeşitli ortamlarda taneler arası korozyona uğrayabilir.
2.Karbürleşme
Et kalınlığı ince olan boruların iç yüzeylerinde sıkça görülür. Karbürlerin yüksek oranda taneler arasına yerleşerek iç yapıdaki homojenliği bozmasıyla korozyon oluşabilir.
Çelik içine karbon bağlayabilen elementler katılarak tavlanmak süretiyle karbürleşme olayı önlenebilir.
3. Kaynak Çürümesi
Kaynak yapılan bölgenin yaklaşık 6 mm’ lik bölgesinde görülür. Kaynak sırasında bu bölge 500-800 oC sıcaklıkta yeterli süre sıcak halde kalarak duyarlı hale gelebilir. Bu bölgede hızlı bir taneler arası korozyon gözlenebilir. Kaynak mümkün olduğunca düşük ısı girdisiyle yapılmalıdır.
4. Yanlış Tavlama
Eğer paslanmaz çelik tavlanırken, duyarlaşma sıcaklığından fazla olarak bekletilir veya uygun olmayan şekilde soğutma yapılırsa, çelik kısmen veya bütün olarak duyarlaşabilir.
5. Farklı Stresli Bölgeler
Çelik yüzeyinde stres etkisinden kalan küçük bir bölge, örneğin bir çekiç darbesi, stres farkı nedeniyle korozyon hücresi oluşmasına neden olabilir.
6. Çatlak Korozyonu
Östenitik paslanmaz çelikler, çatlak korozyonuna çok duyarlıdır. Pasifliğin bozulduğu herhangi bir noktada meydana gelen çatlak çevresinde aktif-pasif yüzeyler arasında korozyon hücresi oluşarak şiddetli bir korozyon başlar. Bu olaya ek olarak ortamda klorür iyonu veya çok değerlikli metal iyonları bulunması halinde korozyon hızı daha da artar.
7. Çukurcuk Korozyonu
Paslanmaz çeliklerde korozyon dayanıklılığı, yüzeyde oluşan ince bir pasif film tarafından sağlanır. Bu nedenle paslanmaz çelikler pitting korozyonuna son derece duyarlıdır. Pasif filmin bozulduğu noktalar büyük bir katoda karşı küçük bir anot bölgesi oluşturdukları için bu bölgelerde pitting korozyonu kendini gösterir.
Çok tehlikeli bir korozyondur nasıl gerçekleştiği hakkında çeşitli tahmin edilen mekanizmalar vardır ancak tam olarak bilinmemektedir.
8. Karbon Çeliğinin Etkisi
Eğer karbon çeliği ince bir paslanmaz çeliğe kaynaklanırsa, karbon çeliği içinde çözünmüş olan karbon, paslanmaz çelik içine girer. Bu nedenle karbon çeliği, 6 mm’ den daha ince paslanmaz çelik yapılara doğrudan kaynak edilmemelidir.
Karbon Çeliğinin etkisinden bahsetmişken çelikler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız tıklayınız…
[…] serisi paslanmaz çelikler, düşük nikel içeriğine sahip olarak tasvir edilen östenitik paslanmaz çeliklerin bir […]
[…] dayanımı sayesinde uçaklardaki güvenlik kablolarının korunması, deneysel roket uçakları , paslanmaz tel ekonomisi olmak üzere havacılık uygulamalarında da yer […]
[…] Çelikler Nelerdir? Paslanma Durumları Nelerdir?” makelemize ulaşmak için buraya, “200 Serisi Paslanmaz Çelik Nedir? Nerelerde Kullanılır?” makalemize ulaşmak için […]