Nükleer Enerji nedir? Nükleer enerji nasıl elde edilir? Türkiyede kaç adet nükleer santral var? Nükleer Enerjinin diğer kaynaklara göre verimi nedir? vb. soruların cevabını bulabileceğiniz bir makale.
Nükleer Enerji Nedir?
Nükleer enerji, en temel anlamda atomun parçalanmasıyla açığa çıkan enerjidir. Çok yüksek seviyedeki bir enerji açığa çıkmaktadır. Atom bombasının bu tür bir enerji olduğunu hatırlarsak açığa çıkan enerjinin büyüklüğü daha iyi göz önüne alabiliriz.
Nükleer Enerji Nasıl Elde Edilir?
Radyoaktif element olan uranyumun (zenginleştirimiş uranyum yani saflaştırılmış) reaktör içinde nötron bombardımanından sonra parçalanarak yüksek enerji açığa çıkar. Bu enerjiden su ısıtılır ve kızgın su buharı elde edilerek türbinlerin döndürülmesiyle elektrik enerjisi elde edilir. Bu enerjinin yanı sıra radyoaktif element olan uranyumun radyasyon yaymasıdır ve bu radyasyon sürekli bir olgudur. Zaten hayatımızda belli bir seviyede radyasyona maruz kalıyoruz.( cep telefonu, mikrodalga fırın v.b) Ancak nükleer santraldeki iyonlaştırılmiş uranyum, hücrenin genetik materyali olan DNA’yı parçalayabilecek kadar enerji taşımaktadır. DNA’nın zarar görmesi ise hücreleri öldürmektedir. Bunun sonucunda doku zarar görür. DNA’da çok az bir zedelenme,kansere yol açabilecek kalıcı değişikliklere sebep olur. Bu yüzden nükleer santralin en önemli sorunu ortaya çıkan atıklardır. Çevreye zarar vermemesi için çok dikkatli muhafaza etmeliyiz.
Nükleer enerji, çevresel koşullar göz önüne alınarak yapıldığında çok verimli ve çok ucuz bir enerjidir.
1 kg nükleer yakıt(saflaştırılmış uranyum) =100.000 kg kömür =600.000 petrol kg
Öyle ki 1 kg nükleer yakıttan elde ettiğimiz enerjiyi ancak 100.000kg kömür veya 600.000 kg petrolden elde edebiliriz. Kömürle çalışan termik santralde ortaya çıkan kömür tozlarının çevreye ve insan hayatına verdiği zararlarını düşünürsek ve doğal enerji kaynaklarının azalmasıyla nükleer enerji, düşünülmesi gereken bir enerjidir.
Türkiyede Kaç Adet Nükleer Santral Var ?
Şuan ülkemizde inşaatı devam eden 2 adet nükleer santral vardır. Bunlar 2023 de faaliyete geçmesi planlanan Sinop nükleer santral ve 2020 de faaliyete geçmesi planlanan Mersin‘de bulunan Akkuyu Nükleer santraldir.
Bu santrallerin yanı sıra son günlerde doğal ve güzel bir bölge olduğu insanların sosyal medyada büyük tepki gösterdiği Kırklareli İğneada bölgesinde 3. bir nükleer santral yapılması planlanmaktadır.
Nükleer santrale sahip ülkeler
ABD, Almanya, Arjantin,Belçika,Birleşik Krallık,Brezilya,Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Ermenistan, Fransa, Finlandiya, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İsveç, İsviçre, İspanya, Kanada, Litvanya, Macaristan, Meksika, İsrail, Japonya, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Çin Cumhuriyeti, Ukrayna, İran
Nükleer santral inşa eden ülkeler
ABD, Arjantin, Beyaz Rusya, Brezilya, Bulgaristan, Türkiye, Fransa, Finlandiya, Güney Kore, Hindistan, İran, Japonya, Kuzey Kore, Moğolistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Birleşik Krallık
İlk kez veya yeni nükleer santral kurmayı planlayan ülkeler
Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fas, Güney Afrika, Endonezya, İsrail, İsveç, İsviçre, Kanada, Kazakistan, Libya Litvanya, Meksika, Mısır, Polonya, Slovakya, Suudi Arabistan, Şili, Türkiye, Umman, Vietnam
Daha önce nükleer santrali bulunmuş fakat şimdi bu santralleri devre dışı olan ülkeler
Avusturya, Danimarka, Filipinler, İtalya, Kazakistan
Nükleer santral bulunmayan bölge (Nükleersiz bölge)
Dünya bu enerjiyi kullanıyor veya kullanmak istiyor dersek yanlış söylemiş olmayız. Hem de gün ve gün enerjinin öneminin arttığı bu dünyada her ülke az zamanda ve az maliyetle yüksek enerji elde etmek istemektedir. Bunun yanında doğal enerji kaynakları olan rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi kaynakları tercih eden Yeni Zelanda gibi ülkelerde vardır.
Enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümünü dışarıdan karşılayan bir ülke olarak altını çizerek belirtmeliyim ki öncelik çevre ve insan olmak şartıyla bizde bu teknolojiyi öğrenmeli, kullanmalı ve geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.