Site icon Mühendis Alemi

Metalurjik Kok Nedir? Nerelerde Kullanılır?

kok kömürü çeşitleri - kok kömürü fiyatı - kok kömürü fiyatları

kok kömürü nedir - kok komuru ozellikleri -metalurjik kok ne demek - Metalurjik Kok Kömürü Çeşitleri

Kok Kömürü Nedir?

Metalürjik kömür, aynı zamanda koklaşabilir taş kömürü olarak adlandırılır ve bu kömürün oksijensiz ortamda belli bir sıcaklıkta bırakılarak toz haline getirilerek oluşturulan metalurjik kok tozudur.

Kömür, bitki ve diğer doğal materyallerin çok yüksek basınç sonucu maruz kaldığı çok uzun bir sürede şekillenen bir tortul kayaçtır.

Metalurjik kömür, canlılık ve ısınma için kullanılan sıcak kömürden, karbon maddesi ve bina kapasitesi ile çelişmektedir.

Temel oksijen ısıtıcılarının bir parçası olarak kullanılmaktadır. Bitümlü kömür – büyük ve delege edilmiş metalurjik incelemeler – daha sert ve koyu, ve daha düşük karbon ve daha az nem ve ateşli kalıntılar içerir.

Kömürün ve katılaşma kapasitesinin gözden geçirilmesi, kömürün sıralaması – dengesiz maddenin ölçüsü ve dönüştürücü doğanın seviyesi – ve mineral döküntüleri ile ısındığında kömürün sıvılaşması, şişmesi ve yeniden katılaşması için kapasitesi ile kontrol edilmektedir.

Metalurjik Kok Kömürü Çeşitleri

Antrasit gibi sert koklaşabilir taş kömürleri, yarı-hassas koklaşabilir taş kömürü üzerindeki koklaşma özelliklerini tercih ederek, daha yüksek bir maliyete sahip olmalarını sağlamıştır.

PCI kömür ​​sık bir koklaşabilir taş kömürü vermezken, çelik üretim prosedüründe bir canlılık kaynağı olarak kullanılmakta ve çoğunlukla bazı darbe ısıtıcılarında kok giderici olmaktadır.

Kok Kömürü Nerelerde Kullanılır?

Metalurjik kokun büyük bölümü demir çelik endüstrisinde kullanılır. Metalurji endüstrisinin temel tüketim malzemesinden olan bu kok kömürü aynı zamanda ferrokrom üretimi ve katı yakıt olarak kullanılacağı gibi evlerdede enerji kaynağı olarak kullanılabilir.

Kok Kömürü Nasıl Yapılır?

Kok kömürü üretiminde temel amaç  kömürün yüksek sıcaklıklarda atıklarından ayırarak karbon oranın arttırılması vardır. Kok kömürü entegre demir çelik tesislerinde üretilir. Bataryada, kok ocakları sütunlara yığılır. Kömür ocaklara yığılır ve daha sonra oksijensiz  1100 ° C (2000 ° F) sıcaklığa kadar ısıtılır.

Kok kömürü üretiminde; oksijen olmadan, kömür tükenmez ve yanmaz yumuşamaya başlar. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklar, istenmeyen hidrojen, oksijen, azot ve sülfür gibi çelik üretiminde istenmeyen kok kömürünün içine girmesini sağlar. Bu gazlar yan ürünler olarak toparlanabilir veya bir sıcaklık kaynağı olarak tüketilebilir.

Fırından çıkan kok kömürü soğutmadan sonra, darbeli ısıtıcılar tarafından kullanılmaya yetecek kadar önemli olan geçirgenlik, kristalli karbon parçalarına dönüşür. Tüm işlem 12- 36 saat civarında sürmektedir.

1 kg kok kömürü yakıldığında 28.000 kj (kilojoule) enerji vermektedir.

Altta yatan bilgi kömüründeki doğurganlık özellikleri, yaratılan kokun kesin bir niteliğini kuvvetle etkiler. Bireysel kömür kalitelerinin güvenilir bir şekilde temin edilememesi, günümüzde kok üreticilerinin, çelik üreticilerine sunmak için belirli bir nihai hedefle birlikte yirmiye kadar eşsiz kömürün karışımlarını düzenli olarak kullandığını ima etmektedir.
1 ton kok kömürü oluşturmak için yaklaşık 1,5 ton metalürjik kömür gereklidir.

Çelik Üretiminde Kok Kömürü

Dünya çapında çelik üretiminin %70’ini kapsayan bazik oksijen fırınları (BOF), çelik üretiminde sürdürülebilir madde olarak kok kömürü kullanılır.

Darbe ısıtıcı bu malzemelerle beslendikten sonra, sıcak hava karışıma üflenir. Hava, kokların tükenmesine neden olur ve sıcaklıkları 1700 ° C’ ye çıkarır, bu da debileri oksitler. Prosedür, karbon içeriğini %90 oranında azaltır ve sıcak metal olarak bilinen bir sıvı demir ile sonuçlanır.

Sıcak metal daha sonra darbe ısıtıcısından tüketilir ve yeni çelik yapmak için hurda çelik ve kireçtaşının eklendiği BOF’a gönderilir. Farklı bileşenler, örneğin, molibden, krom veya vanadyum, çeliğin farklı değerlendirmelerini oluşturmak için eklenebilir.

Yaklaşık 630 kilogram kok kömüründen  1000 kilogram (1 ton) çelik üretilmektedir.

Darbe Isıtıcı İşleminde Üretim Etkinliği

Kullanılan ham malzemelerin niteliğine son derece ihtiyaç vardır. Fantastik kok ile güçlendirilmiş bir darbe ısıtıcısı, daha az kok ve akıya neden olacak, üretim maliyetlerini düşürecek ve üstün bir sıcak metal üretecektir.

Kok Kömürü Üreten Ülkeler

2013 yılında çelik işletmeleri tarafından 1,2 milyar ton kok kömürü kullanılmıştır. Çin dünyanın en büyük koklaşabilir taş kömürü üreticisidir ve yine Çinin en büyük kok kömürü üreticisi Shopper şirketidir. Shopper şirketi 2013 yılında yaklaşık 527 milyon ton metalurjik kok üretmiştir. Avustralya ve ABD, sırasıyla 158 ve 78 milyon ton üretim gerçekleştirmişlerdir.

Kok Kömürü Fiyatları

Küresel koklaşabilir taş kömürü piyasası, çelik sektörüne bağlıdır. Koklaşabilir taş kömürü başına maliyet 2000 yılında 40 ABD Dolarından 2011 yılında 200 ABD Dolarına yükseldi. Günümüzde de Tonu 125 ABD Doları – 135 ABD Doları arasında değişmektedir.

Metalurjik Kok Üreticileri

Dünya’daki önemli metalurjik kok üreticileri BHP Billiton, Teck, Xstrata, Anglo American ve Rio Tinto şirketleridir.

Metalürjik kokun toplam üretiminin yüzde 90’ından fazlası Avustralya, Kanada ve ABD ülkelerindeki şirketler tarafından yapılmaktadır.

 

Exit mobile version