Madeni Paraların Alaşımları Nelerdir ?

0
9620

Madeni paralar her gün gördüğümüz dokunduğumuz elden ele dolaşan ve sürekli kullanılan hayatımızdaki önemli metal alaşımlarıdır.

Birbirinden kolay ayırt edilmesi için farklı boyutlar, renkler ve şekillerde üretilirler.Renk açısından, ayırt edici renklerini koruyan metal alaşımları seçilmelidir ve  havada ve yaygın olarak karşılaşılan ortamlarda kolaylıkla lekelenmemeli ve eskimemelidir.

Bir başka önemli özelliği güvenliktir ve taklit edilmemelidir. Çevrenizde gördüğünüz bozuk para ile çalışan otomatik makineler paranın sadece boyutuna göre gerçek olup olmadığına bakmaz. Bu makineler hem paranın boyutuna hemde elektriksel iletkenliğine bakar. Bu da gösterir ki her madeni paranın elektiriksel iletkenliği farklıdır ve dolayısıyla metal alaşımıda farklıdır.

Madeni paralar genelde üzerinde yazan rakamın değerinden daha düşük değerde metal alaşım ile üretilmeye çalışılır ki sahteciler onu metal gibi eritip işleyip satmasın.

Seçilen alaşımlar, madeni para yüzeylerine tasarım rölyeflerinin damgalanmasına izin vermek üzere, sert veya yumuşak olmalı, yani yumuşak ve yumuşak olmalıdır.

Alaşımlar, uzun süreli kullanım için aşınmaya dirençli olmalı ve madeni para yüzeylerine damgalanmış kabartmalarında uygulanması için nispeten yumuşak olmalıdır. Aynı zamanda farklı ortamlarda uzun yıllar kullanılması için yüksek korozyon direnci (paslanmamalıdır) gerekmektedir.

Kullanılan alaşımlar için bir başka istenilen özellikte geri dönüşümlülüğüdür. Madeni paranın yapıldığı alaşımlar, antibakteriyel özelliklere sahip olan, insan sağlığına olumsuz etkileri olmamalıdır.

Bakır, tüm madeni paralar için ana metal olarak kullanılmaktadır. Çünkü bakır ve alaşımları yukarıdaki istediğimiz özellikleri karşılamaktadır.

Euronun madeni paraları (8 farklı madeni para) için kullanılan birkaç farklı bakır alaşımı ve alaşım bileşimi aşağıda verildiği gibidir.

madeni paralar
madeni paralar

 2-euro madeni para

Bu madeni para için kullanılan alaşıma bimetalik malzeme denir. Bir dış halka ve bir iç diskten oluşur. Dış halka için, gümüş rengi olan 75Cu-25Ni alaşımı kullanılır. İç disk için ise her iki tarafında bir nikel pirinç alaşımı (75Cu-20Zn-5Ni) ile kaplı, yüksek saflıkta bir nikel olan üç katmanlı bir yapıdan oluşur. Bu alaşımın altın rengi vardır.

 1-euroluk madeni para

Bu madeni para içinde bimetal kullanılır ama bu da iç disk ve dış halka 2 euroluk madeni paranın tam tersidir. İç disk için, gümüş rengi olan 75Cu-25Ni alaşımı kullanılır. Dış halka için ise her iki tarafında bir nikel pirinç alaşımı (75Cu-20Zn-5Ni) ile kaplı, yüksek saflıkta bir nikel olan üç katmanlı bir yapıdan oluşur.

50, 20 ve 10 centlik madeni paralar

Bu paralar “Nordic gold” alaşımı olarak isimlendirilen %89Cu-%5Al-%5Zn-1Sn’den üretilirler.

5, 2 ve 1 centlik madeni paralar

Bu madeni paralar için bakır kaplı çelikler kullanılır.

Yazı hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı yazabilirsiniz...