Karbonatlı içecek kapları hangi malzemelerden yapılır ?

0
2361

Öncelikle karbonatlı içecekleri tanıyalım ki onları muhafaza etmek için hangi malzemeyi kullanacağımıza karar verelim. Karbonatlı içecek deyince hepimizin aklına kola gelir ve aslında sadece kola değildir. Halk arasında asitli içecekler olarak bilinen bir çok şey aslında karbonatlı içeceklerdir. Bunlar gazozlar kolalar sodalardır. Karbonatlı içeceklerin çok miktarda şeker gibi zararlı bir çok madde içerdiği söylense de bir çoğumuz bu maddeleri içmektedir. En başta gelen gazlı içeceklerden olan kolaya bakacak olursak kafein, aspartame, şeker ve fosforik asit içerir.

Şimdi ise karbonatlı içecekleri muhfaza etmek için hangi malzemleri kullanmalıyız ona bakalım. İlk önce kabın hangi özellikleri sağlaması gerektiğini ortaya koymalıyız.

  1. Asitli içecekler yüksek miktarda CO2 (Korbondioksit) içerir ve bu gazdan dolayı muhafaza edeceğimiz kabın içinde oluşan basıncın karbon dioksit gazının geçmesine izin vermemelidir.
  2. Toksik olmamalı, insan sağlıpı açısından içecekle reaksiyona girmemeli ve mümkün olduğunca kolay geri dönüştürülebilen malzemeden imal edilmedilir.
  3. Bu içecekler sürekli taşınacak ve uzun yolculuk yapacak belki başka ülkelere ithal edilecektir bu yüzden gerekli mukavemette olmalıdır.
  4. Bir çok üretileceği için en önemli noktalardan biri kolay imal edilmeli ve ucuz olmalıdır ve farklı tasarımlar için kolay şekillendirilmelidir. Bazı durumlarda da şeffaf tercih edilebilir.

Metal (alüminyum), seramik (cam) ve polimer (polyester, plastik) olmak üzere 3 ana malzeme türüde yukarıdaki özellikleri karşıladıkları için aktif olarak kullanılmaktadır.

Bu malzemelerin üçü de toksik değildir ve içeceklerle reaksiyona girmezler. Bununla birlikte her malzemenin avantaj ve dezavantajları vardır.

Alüminyum alaşımı diğer malzemelere göre nispeten güçlüdür. Kolayca geri dönüştürülen, içecekleri hızla soğutan ve kabın üzerinin kolay boyanması önemli avantajlarındandır. Ancak kutular şefaf değildir ve nispeten üretmek pahalıdır.

Cam, karbondioksitin geçirilmesine karşı geçirimsizdir, nispeten ucuz bir malzemedir ve geri dönüşüme tabi tutulabilir.Ancak kolayca çatlayabilir ve kırılabilir bu yüzden taşıma esnasında maliyeti arttırabilir ve cam şişeler alüminyum ve polimerlere göre biraz daha ağırdır.

Plastikler ( Polimerler ), Şeffaf, hafif ve aynı zamanda ucuzdur. geri dönüşümü kolaydır. Örneğin, alüminyum ve cam kapların içindeki içeceklerin birkaç yıl boyunca karbonlaşmadığını görülmektedir. Aksine  iki litrelik plastik şişelerdeki içecekler birkaç ay içinde karbonlaşabilir. Karbonlaşmak karbon olmak ve kömür olmak anlamındadır yani sağlığa zararlı hale gelebilir. Bununla birlikte sağlık için en önemli kap camdır ancak maliyet ağırlık gibi diğer sebeplerden dolayı alüminyum ve plastik yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Yazı hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı yazabilirsiniz...