Hiçbir teknoloji internet kadar kısa sürede gelişmedi. Sadece alışveriş yapmak, banka işlemlerimizi yapmak, çalışmak ve çevrimiçi olarak insanlarla konuçmakla kalmıyoruz , aynı anda yaptığımız şeyleri Facebook ve Twitter gibi sitelerde paylaşıyoruz. Peki bütün bunlar nasıl başladı?
İlk internet kafe
Tam İnternet erişimi olan bir kafe (bazen bir Cybercafé olarak anılır), Ivan Pope tarafından 1994 başlarında tasarlandı. Londra’daki bir hafta sonu sanat etkinlikleri için bir İnternet etkinliği geliştirmesi istendi. Pope masalardan İnternet erişimi olan bir kafe yarattı. Bundan esinlenilerek, Cyberia adı verilen ilk ticari İnternet kafe, o yıl Londra’nın merkezinde açıldı. Görülecek güzel bir yer haline geldi.
İnternet kafeler kısa süre içinde çeşitli isimlerle dünyaya yayıldı. Örneğin Kanada’daki Binary Café, Finlandiya’daki CompuCafé, Güney Kore’deki PCBang ve New York’taki @cafe. Kafeler her zaman bilgi alışverişinde bulunurlar, arkadaşlarıyla sohbet ederler, gazete okurlar ve oyun oynarlardı . Şimdi ise insanlar kendi dizüstü bilgisayarlarını ve iPhone’larını kullanarak herhangi bir kafede veya evlerinde internete bağlanabilirler. Internet kafelere daha az ihtiyaç duyuyoruz.
İlk arama motoru
Birçok kişi için, arama motorlarını kullanmak hayatlarının rutin bir parçası olmuştur. Peki onlar nasıl başladı? 1989’da Barbados’tan genç bir bilgisayar uzmanı Alan Emtage, Kanada’nın Montreal’deki McGill Üniversitesi’nde eğitim görüyordu. Öğrencilerin bilgiye erişmesi için kolayca aranabilen tek bir veritabanı oluşturdu. Bu çok ilgiyi yarattı ve Alan’a iki meslektaşı olan Mike Parker ve Bill Heelan katıldı ve sistemi geliştirmeye yardımcı oldu. Buna ‘Archie’ derlerdi. Neden Archie adını aldı? Sadece ‘v’ olmadan ‘archive’ kelimesini.
Emtage kendisini bir İnternet devriminin içine buldu. Arama motorlarının büyük iş haline gelmesi uzun sürmedi. 1993’te altı Stanford Üniversitesi öğrencisi Yahoo, 1994 yılında Yahoo ve 1994’te de Lycos tarafından oluşturulan Excite gibi pek çok kişi bunu takip etti.
60 milyon dökümanla birlikte, Google’nın 1997’de başlatılıncaya kadar geçen sürenin en büyüğüydü. Google şu anda günde yaklaşık 620 milyon ziyaretçiye sahiptir.
İlk Blog
İlk blog yazarı hiçbir zaman tanımlanamamıştır ancak en olası aday Amerikalı bir gazeteci Justin Hall’dur. 1994 yılında (‘blog’ sözcüğünden önce) “Underground from Justin’s Links” adlı bir web sitesi ile blog yazmaya başladı. Başlangıçta web sitesinde sadece Internet hakkında sıkıcı bilgiler verdi. Ama yakında başlıca konusu kişisel hayatına dönüştü. İlişkileri, tutkuları, planları ve korkuları hakkında açıkça yazdı. Günlük blog’larından hayran olan giderek artan sayıda okuyucu sitesine tıkladı. Hayatlarını onunkiyle paylaşmaya başladılar.
‘Blog’ sözcüğü 1997 yılına kadar kullanılmamıştır. Bu yılın Aralık ayında Jorn Barger tarafından icat edilen ‘WebLog’ (web günlüğü) ‘nin kısaltmasıdır.
Şu anda aktif blog yazarlarının sayısı dünya çapında yaklaşık 100 milyon olarak tahmin ediliyor ve Justin Hall New York Times’ın “kişisel blog yazarlığının kurucu babası” olarak adlandırılıyor.
İlk Virüs
Bilgisayar virüsleri tam olarak nedir? Bunlar, kendilerini tekrar tekrar yenileyebilen bilgisayar programlarıdır. Bu yetenek, bir Alman matematikçisi John von Neumann tarafından 1949 yılının başlarında öngörülmüştür. Genellikle ilkinin Creeper adlı bir virüs olduğu söyleniyor. 1970’lerin başında ARPANET’ de tespit edildi. Bob Thomas adlı bir mühendis tarafından 1971’de Cambridge, Massachusetts’ den yazıldı. Ancak, Creeper kötü bir virüs değildi, bilgisayarlara zarar vermedi. Bir makineye bulaştırıldığı zaman, ekranda “Ben Süpürgeyim, elinizden gelirse yakalayın!” Diyen bir mesaj çıktı sadece 1980’lerde kişisel bilgisayarların yayılmasıyla daha zararlı virüsler ortaya çıktı.
1986’da Beyin, PC’lere bulaşan ilk virüs; 1991’de Michelangelo uluslararası habercilik yapan ilk kişi oldu; 2000 yılında Aşk Mektubu onlarca milyon bilgisayara “seni seviyorum” diyen e-postalar göndererek kalpler kırdı ve 2007’de Fırtına Solucanı ” Avrupa’yı fırtına vurdu 230 ölü !” yazan bir mesajla yayıldı.
İlk Sosyal Paylaşım Sitesi
1990′ lar da giderek daha fazla evin internet erişimi vardı. İnsanlar birbirlerine kolayca iletişim kurabiliyorlardı. Eski arkadaşlarıyla tekrar bağlantı kurmak isterler mi? 1995 yılında ilk sosyal paylaşım sitesi Classmates.com, ABD’de bir Boeing çalışanı olan Randy Conrads ‘ın bodrumunda hayata yazıldı. Hemen popüler oldu . İnsanlar eski okul arkadaşlarıyla hayat hikayelerini paylaşmayı çok sevdi ve okul romantizmi yeniden başlattı. Bir yılda 100 evliliğe neden oldu. Fikir, Birleşik Krallık’ taki Arkadaşlar yeniden birleştirmesi de dahil olmak üzere birçok ülkede kopyalandı. 2003’te iş ağı sitesi LinkedIn kuruldu. Bu 60 milyondan fazla üyeye sahipti. Aynı yıl bu sayı Myspace’ in 3 katıdır.
Bununla birlikte, Facebook tüm diğer küresel sosyal paylaşım sitelerinin popülerliğini azalttı. Harvard Üniversitesi öğrencileri tarafından 2004 yılında kurulan ve 2006 yılında dünya çapında hizmet veren ve 750 milyondan fazla kullanıcısı var. Hatta bu konuda yapılmış bir film The Social Network de vardır. İnsanlar kendileri hakkında konuşmayı seviyor gibi görünüyordu.
[…] Devrim ” aynı zamanda yarı iletkenlerin, dolayısıyla kişisel bilgisayarların ve internetin de bulunduğu […]