İngilizcede UAV veya İnsansız Hava Aracı olarak da adlandırılan drone ‘lar günümüzde çoğumuzun ilgisini çekmekte. Hobi nesnesi olmalarının yanı sıra ticari amaçlı olarak da kullanılan drone’lar, sahiplerinin hayatlarını kolaylaştırmakta. Son zamankarda kaliteli olarak adlandırabileceğimiz drone’lar pahalı olduklarından dolayı, kendi drone’larını yapan insanların sayısı bir hayli arttı. Ben de mühendisalemi.com sitesindeki ilk yazımda kendi drone’larını yapan insanlardan biri olmanız yolunda size yardım etmek istiyorum.
DRONE YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
Drone’lar motor sayılarına göre tricopter, quadcopter, hexacopter(3,4,6) şeklinde ayrılabiliyorlar. En yaygın şekilde kullanılan drone tipi quadcopter. Bir quadcopter yapmak için kullanmamız gereken malzemeler şu şekilde:
- 4 adet motor(Fırçalı yada fırçasız)
- 4 adet ESC(Electronic Speed Controller)
- 4 adet pervane
- Lityum-Polimer pil
- Kumanda
- Kontrol kartı
Parçaların Özellikleri
Bu malzemelerin dronu oluşturacak olanlarını bir gövdenin üzerine oturtmamız gerekiyor. Gövde bütün malzemeleri alacak kadar büyük olmalı. Bunun yanında malzeme olarak karbon-fiber kullanmak hafiflik ve sağlamlık sağlaması açısından daha mantıklı.
Motor kullanımı konusunda fırçasız motorlar daha uzun ömürlü olmaları açısından tercih edilebiliyor. Bunun yanında motorun dönme hızının bir göstergesi olan “KV” değerinin de ortalama bir drone için 500 ila 1000 arasında olması gerekiyor. Motor içindeki magnetlerin konumuna bağlı olarak motorlar “Inrunner” ve “Outrunner” olarak ayrılıyor. Inrunner motorlar düşük tork ve yüksek KV değerlerinden dolayı drone’larda sıklıkla kullanılıyorlar.
Kanatlarda genellikle ucuz ve hafif olmasından dolayı plastik malzemesi tercih ediliyor. Dron montajındaki en kolay parça olan kanatlar, bir adaptör parça sayesinde rahatlıkla motorların üzerine takılabiliyor.
Kontrol kartı motorlarımızı, üzerindeki jiroskop ve ivmeölçer sensörleri sayesinde kumanda ile kontrol etmemize yarıyor. Kumandaya verdiğimiz komutlar sayesinde devre kartı motorların devirlerini değiştirir, bu sayede drone’umuz dilediğimiz yöne doğru hareket edebilir. İleri seviye kontrol kartlarında drone’un istenilen yere kendi kendine gidebilmesini sağlayacak bir gps modülü bulunur.
ESC elemanı fırçasız motorların kullanılması için gereklidir. Fırçasız motorlar doğrudan güç ünitesine bağlanmaları durumunda kısa devre olurlar. Motorların çalışabilecekleri maksimum akım miktarı dikkate alınarak ESC’ler seçilmelidir.
Kumandalar genellikle 2.4 GHz frekansta çalışırlar ve ortalama 500 m menzilleri bulunmaktadır. Kumanda ile drone birbirlerine şifreleme ile eşleştiğinden, farklı kumandaların aynı drone’u kontrol etmesi mümkün olmuyor.
Batarya olarak Li-Po piller kullanılıyor. Her bir Li-Po pil hücresi tam dolu olduğunda 4.2 V gerilim kapasitesine sahip oluyor.
Piller kolayca yandıklarından ve yandıkları zaman su ile dahi söndürülemediklerinden dolayı çok dikkatli kullanılmalıdır.
Drone parçaları aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere gövdenin üzerine yerleştirilir:
Bu yazıda kullandığım yararlı kaynaklar:
- https://goo.gl/3t85pj
- https://maker.robotistan.com/drone-nedir/
- http://beginnerflyer.com/build-a-drone/
- https://goo.gl/tPeSLH (Fırçasız motor resim)
- https://goo.gl/M5UgzX (Drone şeması)