Civata Nedir? Hangi Malzemeden Yapılır?

Civata nedir? Yapısı nelerden oluşur? s37'in bileşenleri nelerdir? Bu makalede bunların üzerinde duracağız. civata neden yapılır. yapı çelikleri nelerdir ? yapı çelikleri

0
18867

Civata, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak sıkıştırılan bir bağlantı elemanlarıdır. Genel olarak eksenel doğrultudaki çekme ve basma kuvvetleri ile zorlanırlar. Çekme kuvvetlerinin altında çalıştırılırlar.

Çekme ve basma deneyi yapımı ve hesapları konusunda diger yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Civata Hangi Malzemeden Yapılır?

Civatalarda DIN(Almanya standartları) göre St37, St42, St70 yapı çelikleri kullanılır. Bu çelikler kopma mukavemetine göre isimlendirilir. Yani St 37 çeliğinin 1 mm2 kesit alanındaki kopma mukavemeti 37 kp/mm2 veya yaklaşık 370 N/mm2 dir.

Nadirde olsa C harfi ile isimlendirilen alaşımsız kalite çelikleri de kullanılır. Örneğin, C45 karbon oranı %0.45 olan alaşımsız kalite çeliğidir.

Civata imalatında büyük kuvvetler söz konusu değilse St37 çeliği kullanılır. Çünkü işlemesi çok kolaydır. Çelik kalitesi yükseldikçe işlenmesi zorlaşır. Bazı özel uygulamalarda alaşımlı çelikler de kullanılır.
Uygulamada çelikler dışında, polimer, ahşap, seramik, soy metaller gibi malzemelerden de civatalar bulunmaktadır.

Bazı Yapı Çeliklerinin Kimyasal Bileşimi

yapı çelikleri
yapı çelikleri

Civataların başındaki rakamların neyi ifade ettiğini merak ediyorsanız, civataların başındaki rakamlar ne anlatır? makalemizi okuyabilirsiniz

Yazı hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı yazabilirsiniz...