Site icon Mühendis Alemi

Beyin Bilgisayar Arayüzü ( BBA ) Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Beyin Bilgisayar Arayüzü sistemleri 1969 yılında Eberhard Fetz ile gelişim sürecine başlamıştır. Beyin sinyallerinin toplanıp bilgisayar ortamına aktarılması işlemi ilk olarak hayvanlar üzerinde denenmiştir. Sistem daha iyi hale getirilip vücuda verdiği zarar mümkün olduğunca azalttıktan sonra insanlar üzerinde de çalışmalar yapılmıştır.

BBA’ nın tanımına gelecek olursak; dış dünya ile iletişim kurmakta zorlanan ve kas ve motor sinir sistemlerini hareket ettirmekte güçlük çeken insanlar için hayatı kolaylaştırmak amacı ile oluşturulmuş sisteme denir. Bu arayüz sayesinde sinir sisteminde bozukluk olan bir insan için kurulmuş olan bir sistem ile üretmiş olduğu beyin sinyalleri bilgisayar ortamına aktarılarak sinir sisteminin yapmak istediği işlem algılanır ve tekrar bu arayüz vasıtası ile hastanın istediği hareket gerçekleştirilir. Bu sayede özel de hastanın hayatına genel de tüm insanlık için kolaylık sağlamaktadır. Bir başka örnek vermek gerekirse, bu arayüz vasıtası ile sırf düşünerek herhangi bir elektronik cihazı hareket ettirmek imkanı bize sunmasıdır. BBA sistemlerinin nerelerde kullanıldığına dair bir sınıflandırma yapmak istersek 3 başlık altında inceleyebiliriz.

1. Biyomedikal Uygulamaları: Bedensel engelli insanlar için yardım amaçlı kullanılan cihazlardır.
2. Zihinsel Durum Araştırmaları: Uyku bozuklukları nerolojik araştırma amaçlı kullanılan cihazlar.
3. Sinirbilim Araştırmalar: Gerçek zamanlı olarak beyin sinyellerinin toplanmanması ve işlenmesi ile ilgili yapılan araştırmalar.

 

Beyin Bilgisayar Arayüzü (BBA) Uygulamaları Nelerdir ?

beyin bilgisayar arayüzü ile araba yarışı
Exit mobile version