Arduino Buton İle Yanıp/Sönen Led

0
1282

Ardunio Uno’ya Başlarken

Ardunio ismi gerek Elektronik öğrencileri olsun, yazılımla uğraşan öğrenciler olsun gerek hobi olarak gömülü sistemlerle uğraşanlar olsun, bir çoğunun başlangıç olarak seçtiği platformdur. Basitleştirilmiş donanım tasarımı ve programlama ortamı nedeniyle herhangi bir elektronik ve programlama geçmişi olmayan kişiler bile öğrenmekte zorluk çekmez.

Bizlerde bu dersler boyunca Ardunio Uno nedir? Arduino öğrenmeye nereden başlayabilir? Arduino hangi programlma dilleri ile programlanabilir? Arduino Kurulum aşamaları  Hayatımızı kolayaştırmak için neler tasarlıyabiliriz? Sorularını adım adım cevaplamaya çalışacağız.

Bizde bu makalemizde ilk olarak Ardunio Uno ne demek oluyor onu tanımlayacağız. Daha sonrasında kuruluşunu resimlerle anlatıp son olarakta bir Buton aracılığı ile yakıp/söndürebileceğimiz bir program yazıp makalemizi sonlandıracağız.

Hadi ilk olarak Ardunioyu tanımlayarak dersimize başlayalım.

Ardunio Nedir?

Bir şeyi öğrenmeye başlamadan önce onun ne anlama geldiğini, ne işe yaradığını öğrenmemiz gerekir. Bu adımı düzgün bir şekilde atmazsak sonradan atacağımız her adım bizi hedeften biraz daha uzaklaştırır.

Evet Ardunio’nun bir microdenetleyici olduğunu iddia eden insanlar vardır. Ancak bu doğru değildir. Peki Ardunio nedir?

Arduio kullanımı kolay donanım ve programlama ortamından oluşan açık kaynaklı bir geliştirme programıdır. Burada kullanımı kolay donanıma Ardunio UNO, programa ise Ardunio İDE karşılık gelir. Programlama yapılırken Java / C / C++ dilleri tercih edilir.

Ayrıca Ardunio MEGA, Ardunio NANO, Ardunio MİNİ vb. birçok modelleri mevcuttur.

Ardunio IDE’yi Kurulumu

Atacağımız ilk adım Ardunio IDE’yi dizüstü Bilgisayarımıza / PC mize kurmak olacaktır. Benim burada anlatacak olduğum kurulum aşamaları Windows kullanıcıları için geçerlidir.

Adım 1: İlk adım Ardunio IDE’yi aşağıdaki linke tıklayarak resmi web sitesinden indirmek olacaktır.

https://www.arduino.cc/en/Main/Donate

Adım 2: Buradan en son sürüm Ardunio İDE ‘nin exe dosyası indirilecektir.  İndirme işlemini tamamladıktan sonra exe dosyasını çalıştırın.

Adım 3: Ardunio Lisans sözleşmesini kabul Ediyorum deyip bir sonraki adıma geçin.

Adım 4: Sonraki adım da altta ki seçeneklerin seçili olduğundan emin olup bir sonraki adıma geçin.

arduino kurulum dersi
Arduino Kurulum İlk adım

Adım 5: Şimdi IDE yi kuracağınız konumu seçmelisiniz. Varsayılan olarak Sabit Diskinizin C bölümüne yüklemeyi gerçekleştirecektir.

arduino kurulum aşamaları
Arduino Kurulum kaydetme yeri

Adım 6: IDE yükleme aşamasına geçmektedir bu adımda. İlerleme çubuğu dolduğunda ‘tamamlandı’ mesajını gördükten sonra çıkış yapınız.

Arduino yükleme aşamaları son basamak
Arduino yükleme aşaması

Adım 7: Yüklemeyi kapattıktan sonra masaüstünüzde Ardunio.exe dosyasını bulup çalıştırdığınızda açılış logosunu gösterdikten sonra karşınıza kodunuzu yazacağınız IDE arayüzü çıkacaktır.

Arduino IDE kod yazım arayüzü
Arduino IDE arayüzü

Evet programızı kurup çalışır hale getirdiğimize göre şimdi basit bir uygulama yapıp çalıştırmaya geldi sıra. Bu makalede ve bundan sonraki makalelerde yapacak olduğumuz uygulamaların Proteus çizimini ve çalışır halde video çekimini sizlerle paylaşacağım.

Buton ile Yanıp/Sönen Led Yapma

Gerekli Malzemeler:

Bu proje için gerekli malzemeler

  • Ardunio UNO
  • Programlama Kablosu
  • Button
  • Led
  • Resistor
  • Breadboard
  • Bağlantı teli

Proteus ile Donanum Bağlantısı

Aşağıdaki görselde bağlantı eksiksiz olarak çizilmiştir. Sizde çizimi yaparken numaralandırmalara özellikle dikkat edin.

Arduino Proteus çizim görseli
Arduino Buton ile Yanıp/Sönen LED Proteus çizim

Şimdi donanım bağlantısını inceleyecek olursak:

Buttonun bir bacağını araya resistör koyarak Arduino’nun ikinci pimine diğer bacağını ise toprağa bağlıyoruz.

Ledimizi pozitif (+) bacağını resistör bağlayarak oradan da Arduino’nun üçüncü pimine bağlıyoruz.

Şimdi sıra Arduino programınada.

Arduino IDE için Kod Parçası

Artık donanımız hazır olduğundan Arduino UNO kartımızı programlamaya başlayabiliriz. Programın bütün halindeki kod parçacığı makalenin sonunda sizlere verilecektir. İlk olarak satır satır size kodları açıklayalım.

Her Arduino programı için zorunlu olarak iki fonksiyon bulunmalıdır. Bunlar viod setup () ve void loop () fonksiyonlarıdır. Tabi bunlar giriş seviyesi için gerekli olan fonksiyonlardır. İlerleyen derslerde ihtiyaç halinde bizlerde yeni fonksiyonlar oluşturacağız.

Void setup () fonksiyonu içerisine sadece bir kere kullanacağımız verileri işleriz. Yani burada çoğunlukla tanımlamaları gerçekleştiririz.

Void loop () fonksiyonu içerisine ise Arduino UNO çalıştığı süre boyunca sürekli olarak yapmasını istediğimiz kod parçasını yazarız.

Şimdi setup () fonksiyonuna program yazmaya başlayalım. Pim bildirimleri setup fonksiyonu içinde yapılmak zorundadır. Donanımızda pim 2 giriş için pim 3 çıkış için kullandıldığını belirtmek zorundayız. Bunu da aşağıdaki satırlarla yapabiliriz.

pinMode (2, INPUT);

pinMode (3, OUTPUT);

Ancak giriş piminde biraz değişiklik yapmamız gerekmektedir. Giriş pimimize input_pullup şeklinde tanımlama yaparak arduino kartımızadaki pull-up direncini aktifleştirmemiz gerekmektedir. Peki  pullup ne işe yarıyor?

Pullup direnci, digital pimleri giriş olarak kullandığımızda sinyallerin bozulmasını engelliyor. Bu proje de butona basılı değil iken iki nolu pime + 5V enerji gitmektedir. Butona basılıp topraklama yapılmadığı sürece pimimizin bu değer de sabit kalması sağlanmaktadır.

Şimdi kodumuzu şöyle değiştirebiliriz.

pinMode (2, INPUT_PULLUP);

Sıra Loop() fonksiyonunu programlama geldi. Burada yapacağımız şey iki numaralı pimimizin topraklanıp topraklanmadığını kontrol etmektir. Yani ikinci pimimizin durumunu kontrol etmektir. İki nolu pimimiz LOW (Düşük) ise üç nolu pimi HIGH (Yüksek) konumuna, iki nolu pimimiz HIGH ise üç nolu pimi LOW konumuna gelmesini kontrol edeceğimiz kod parçasını yazacağız.

if (digitalRead (2) == LOW)

  {

    digitalWrite (3, HIGH);

  }

 

  else

  {

    digitalWrite (3, LOW);

  }

Şimdi bu kod parçasında kullandığımız terimleri açıklamaya geldi sıra.

DigitalRead () terimi INPUT pininin durumunu okumaya yarar. Pim toprağa bağlıysa LOW (Düşük) geri döner, pim +5V’a bağlı ise HIGH (Yüksek) geri döner.

DigitalWrite () terimine gelecek olursak OUTPUT pinimizin durumunu ayarlamak için kullanılır. Bu Proje için iki nolu pine LOW geldiğinde 3 nolu çıkış pinimizin HIGH durumuna geçmesini sağlayacak.

Programın Arduino UNO kartına atılması:

Kodu Arduio UNO kartına yükledikten sonra programın çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye geldi sıra. Arduino’nun donanım bağlantısı aşağıda verilmiştir. Bu bağlantıyı gerçekleştirdikten sonra tek yapmanız gereken Butona basıp Led üzerindeki değişimi kontrol etmek olacaktır.

Arduino UNO ile yanıp/sönen Led - buton kontrolü ile led yak söndür işlemi - ardiuno ile buton ve led kotrolü uygulaması
Buton ile yanıp sönen Led Donanım bağlantı görseli

Eğer kodu ve donanımı doğru şekilde gerçekleştirmiş iseniz Butona bastığınızda LED yanacak, bıraktığınızda sönecektir.

KOD:

 

void setup() {

 

pinMode(2,INPUT_PULLUP);

pinMode (3,OUTPUT);

}

void loop() {

if (digitalRead(2) == LOW)

{

digitalWrite(3,HIGH);

}

else

{

digitalWrite(3,LOW);

}

}

Programımızın çalışır halde çekilmiş olan videosu ise aşağıdadır.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_THVKCt297U&feature=youtu.be

Böylece bu makalemizin sonuna geldik. Konuyla ilgili anlamadığınız ya da sormak istedikleriniz varsa aşağıda yorum bölümünden iletişime geçebilirsiniz.

Yazı hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı yazabilirsiniz...