Arduino ile RGB Led Kullanımı
Bu makalemizde öncelikle RGB Led ne demek olduğunu öğreneceğiz. Daha sonrasında RGB led çeşitlerini öğrenip nasıl kullanılacakları hakkında bilgi vereceğiz. Son olarak RGB Led kullanımını basit bir proje ile sizlere anlatacağız.
Proje kapsamında ilk olarak size Anot uçlu RGB Ledin donanım bağlantısını göstereceğiz. RGB Led kontrol devresinde bağlantı şekillerimizi teker teker sizlere açıklayacağız. Sonrasında ise bu bağlantı şeklimizle uyumlu kodumuzu sizlerle paylaşacağız.
Projemizde saniyenin 1/2 si kadar zaman diliminde sırasıyla Kırmızı, yeşil, mavi renkler yanıp sönecektir.
RGB LED nedir?
Bu dersimizde RGB led kullanımı öğreneceğiz. RGB ( Red Green Blue ) kırmızı, yeşil mavi renkleri barındıran Led türüdür.
RGB ( Kırmızı Yeşil Mavi ) ledimizin görseli aşağıdaki gibidir.
RGB Led Çeşitleri
İki tür RGB ledimiz vardır. Bunlar ortak Anot (+) uçlu RGB Led ve ortak Katot (-) uçlu RGB Led olarak adlandırabiliriz.
Bu iki ledin de görseli aynı olduğundan, projemizi yapmadan önce hangi ledi kullandığımızı tespit edip ona göre devre bağlantısını gerçekleştirmek zorudayız. Buna göre de kod yazımında değişiklik olacaktır çünkü.
Şunu da belirtmek istiyorum ki almış olduğunuz arudino devrelerinin yanında genellikle Anot uçlu RGB led gelmektedir. Eğer ledin türünü bilmiyorsanız ilk denemenizi buna göre yapabilirsiniz.
Ortak Anot (+) uçlu RGB Ledimizde kırmızı, mavi, yeşil renkli ledlerimizin pozitif (+) uçları birleştirilmiştir. Bu nedenle bu birleşim noktasına enerji yani +5V ya da +3V enerji vermemiz gerekemektedir. Ortak Anotta Kırmızı rengi yanar durumda olsun istiyorsak kırmızı led pinini LOW ( Düşük ) duruma getirmek zorundasınız.
Ortak Katot (-) uçlu RGB Ledimizde ise kırmızı, mavi, yeşil renkli ledlerimizin negatif (-) uçları birleştirilmiştir. Bu da demek oluyor ki bu birleşim noktalarını topraklamaya (GND) bağladığımıza dikkat edelim. Ortak Katotta kırmızı rengi aktif konuma getirmek istiyorsak, kırmızı led pinini HIGH ( YÜKSEK ) durumu getirmeliyiz.
Arduino RGB LED Kontorlü Uygulaması
RGB LED Devre ve Açıklaması
Anot uçlu RGB LED’in devre bağlantısı aşağıdaki gibidir.
Görselde de belli olduğu gibi Ortak Anot’lu ledimizin anot ucunu direnç aracılığı ile +5v a bağladık. Daha sonrasında RGB Ledimizin negatif pimleri olan 1. 3. ve 4. Ayaklarını sırasıyla arduinomuzun 2,3,4 nolu digiatal pinlerine bağlıyoruz.
Dikkat ettiyseniz bu devreyi oluştururken GND ( Topraklama ) yapmadık. Onun için RGB Ledimizde renklerden birinden bir sinyal almak istiyorsak o rengin bağlı olduğu pini LOW ( Düşük ) yapmalıyız. Sinyal almak istediğimiz pinleri LOW yaptıkça bize ışık olarak geri döner.
Tabi ki bu dediğimiz Anot uçlu RGB Led için geçerlidir. Katot uçlu RGB Ledde sinyal almak istediğimiz pini HIGH ( Yüksek ) tutmak zorundayız.
Şimdi size yapacağımız projenin Arduino Uno RGB Led Kontrol Devresini gösterelim. Daha sonrasında ise kodumuzu sizlerle paylaşırız.
Arduino RGB LED Kullanımı Kodu
Şimdi açıklamasını yaptığımızın bu devrenin kod parçasını sizlerle paylaşalım.
void setup() {
pinM0de(2, OUTPUT);
pinMode(3, OUTPUT);
pinMode(4, OUTPUT);
}
void loop() {
digitalWrite(2, LOW);
delay(500);
digitalWrite(2, HIGH);
delay(500);
digitalWrite(3, LOW);
delay(500);
digitalWrite(3, HIGH);
delay(500);
digitalWrite(4, LOW);
delay(500);
digitalWrite(4, HIGH);
delay(500);
}
Projenin çalışır haldeki video görüntüsü aşağıdadır.
https://www.youtube.com/watch?v=KG_Hixmi1BQ
Arduino ile ilgili sormak istedikleriniz varsa bu makalenin altında bizlerle iletişime geçebilirsiniz.