Alüminyum esaslı malzemelerde, başlıca önemli alaşım elementleri Mg, Si, Zn ve Cu’ dır. Bu elementler tek tek ya da birkaçı birlikte alaşımda belirli özeliklere ulaşmak için katılır. Alüminyumun bu elementlerle yaptığı alaşımlar, mekanik özelliklerini iyileştirmesi açısından önem taşır. Bunlar dışında pek çok element ile alaşım yapabilme yeteneğine sahip olan alüminyum bu üstünlüğü ile bir çok alaşımı bulunmaktadır.
Alüminyum – Bakır Alaşımları
Duralüminyum olarak adlandırılan alaşımlar bu grupta yer alır. %2 – %6 oranında bakır içeren bu alaşımlar en yaygın kullanılan alüminyum alaşımıdır. Korozyona karşı direnci diğer alaşım gruplarına göre düşüktür. Ancak yüksek sertlik ve mukavemet gösterir.
Alüminyum – Silisyum – Magnezyum Alaşımları
İç yapısında %1.3′ e kadar Si ve Mg eşit olarak bulunur. Az miktarda bakır, krom yada kurşun , yaşlandırma işlemi ile korozyon direncini ve dayanımını arttırmak için ilave edilir. Vida, makine parçaları, mobilya ve köprü taşıma elemanları üretiminde kullanılır.
Alüminyum – Magnezyum – Çinko Alaşımları
İç yapılarında %1 – % 7.5 çinko ve %3.3 magnezyum vardır. Krom ve bakır dayanımını arttırmak için ilave edilebilir. Bu ilaveler kaynak yeteneğini olumsuz yönden etkiler. En yüksek mukavemetli alüminyum alaşımları bu grupta yer alır. Yapısal malzeme olarak uçak parçalarında sık görülür.
Alüminyum – Magnezyum Alaşımları
Döküm alaşımları olarak tanınırlar ve korozyon direncinin yüksekliği otomotiv ve uçak sanayinde kullanılmalarına olanak sağlar. Bileşiminde %10′ a kadar magnezyum bulunabilir.
Alüminyum – Silisyum Alaşımları
Tuzlu ortamlarda oluşan korozyona karşı yüksek dayanımları nedeniyle deniz ulaşımında kullanılan taşıtların yapımında kullanılır. Yaygın olarak kullanılan döküm alaşımıdır.
Alüminyum – Kalay Alaşımları
Kalay miktarı %20 – %30′ dur. Yüksek yük taşıma yetenekleri vardır. Kolay şekillendirilebilen bu alaşım bu alaşım otomotiv sektöründe, bağlama elemanı ve ambalaj sektöründe konserve kutusu olarak kullanılır.