Google Analytics Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda Google Analytics'in temellerini atacağız. Google Analytics nedir? Google Analytics ne işe yarar? Hemen Çıkma oranı neyi ifade eder? Bu değerin düşük olması neyi ifade eder? Tekil Kullanıcı nedir? Bu değerin düşük olması neyi ifade eder? Oturum başına geçen süre nedir? Bu değerin düşük olması neyi ifade eder? sorularını sorup cevap arayacağız.

0
285

Google Analytics Nedir?

İnternet üzerinden satış yaptığınız bir e-ticaret siteniz ya da hazırlamış olduğunuz bir yazılımın programının indirilmesini hedeflediğiniz siteniz ya da kişisel olarak yönettiğiniz blog sayfası tarzında bir siteniz olduğunuzu var sayalım. Google Analytics size bu sitenizle ilgli merak ettiğiniz bir çok sorunun cevabını verebilecek ücretisiz bir plartformdur. Bunları 4N kuralı olarakta isimlendirdiğim sorular şunlardır:

  • Kim?
  • Nerede?
  • Ne zaman?
  • Nasıl?

Sorularının cevaplarını googlenin ücretsiz bu hizmeti sayesinde kolaylıkla erişebilirsiniz.

Kimler Google Analytics Kullanabilir?

İster Global çapta bir şirket olun, ister ulusal çapta bir işletme olun, ister yerel çapta bir işletme olun isterse form, blog sayfası gibi sitenin yöneticisi olun hiç fark etmez.

Hazırlamış olduğunuz site görsel olarak ne kadar müşteri odaklı olursa olsun, müşteri/kullanıcaya erişecek alt yapıyı kuramamışsanız yapmış olduğunuz bütün yatırımlar boşa gidebilir.

İşte burada da karşınıza Google’nin ücretisiz olarak hizmete sunduğu Google Analytics yardımınıza koşuyor.

Sitenizi gelen trafiğin istatistiksel verilerini sizin için tutan google, bu verileri  tamamen son kullanıcı odaklı olarak grafik ve tablolara dökerek bunlardan daha verimli bir şekilde yararlanmanızı sağlıyor.

Google Analytics Kullanımı

Google Analytics Kullanmak için Eğitim Almak Zorunda Mıyım?

Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki, Google bir çok hizmetinde olduğu gibi Analytics kullanımıda tamamen son kullanıcı dostudur. Yani bunun için özel bir eğitim almanıza gerek yok.

Kullanıcı arayüzü gayet basit bir şekilde yapılandırlmış olup topladığı verileri anlaşılabilir şekilde grafiksel ve tablosal verilere dönüştürmekte oldukça başarı kazanmış bir plartformdur.  Bundan sonrasında size düşen tek iş ise bu veriler ışığında çeşitli sonuçlar çıkarıp kendinize bir yol haritası çizmektir.

Tabi şunu da belirtmem gerekiyor ki her ne kadar son kullanıcı dostu olsa da belirlediğiniz hedefler doğrultusunda sitenizin analizini yapıp yol haritası çizecek profosyonel bir webmaster ile çalışmanız size avantaj sağlayacaktır. Belirlediğiniz hedeflere daha hızlı şekilde ulaşmanızı sağlayacaklardır.

Google Analytics Ne Tür Verileri Tutar?

Yöneticisi olduğunuz site ile ilgili soracağınız bir çok sorunun cevaplarını Google Analytics vasıtasıyla alabilirsiniz. İlerleyen yazılarda Google Analytics uygulaması içindeki tüm bileşenlerin neyi ifade ettiğini ve nerede, ne zaman doğru bir şekilde kullanacağımızla ilgili kapsamlı bilgiler vereceğim. Ama şimdilik sayfanız için önem derecesi yüksek olan bileşenlerin neler olduğunu sizlere anlatacağım.

Bir sayfanız var ve Google üzerinden herhangi bir arama yapıldığında sayfanızın daha üst sıralarda kendine yer bulmasını istiyorsunuz. Bunun için ne mi yapmanız gerekiyor? Google’nin öncelikli olarak baktığı üç değer var. Bunlar;

  • Sayfaya giren tekil kişi sayısı kaç?
  • Sayfada geçirilen süre ne kadar?
  • Hemen Çıkış oranı yüzde kaç?

Sitenizle ilgili istatistiklere nasıl olaşacağınıza gelirsek…

 

Belirli tarihler arasında site trafiği ile ilgili verilere erişmek istiyorsanız şu adımları gerçekleştirmelisiniz.

Google Analytics sayfasının kullanıcı arayüzünde sol taraftaki menüde, yukarıda numaralandırdığım gibi Kitle (1) > Genel Bakış (2) > Tarih Aralığı seçimi (3) sekmelerini adım adım gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Günlük olarak istatistiklere erişmek istiyorsanız Tarih aralığı seçiminin başlangıç ve bitiş tarihini aynı gün olarak seçebilirsiniz.

Yukarıda vermiş olduğumuz Google Analtycis 12 Aralık 20018 – 21 Aralık 2018 arası site trafiğini gösteren arayüzü incelemeye geldi. Şimdi sıra her bir verinin neyi ifade ettiğini teker teker açıklamaya geldi.

1) Kullanıcılar

Seçtiğiniz tarihler arası sayfanıza gelen toplam kullanıcı sayısını göstermektedir. Bu demek oluyor ki sayfanıza aynı kullanıcı birden daha çok erişim sağlasa bile bu değer değişim göstermektedir.

Kullanıcılar sayısının yüksek olması demek, Arama motorlarında sitenizin üst sıralarda çıkıp çok tıklama alması demek ya da sitenizi ziyaret eden bir kullanıcının verilen hizmetten memnun kalıp tekrardan ziyaret etmesi demektir.

Bana soracak olursanız Yeni Kullanıcılar ile Kullanıcılar arasındaki fark ne kadar fazla olursa sitenizden memnun kalan kullanıcı sayısı o kadar fazladır demektir.

2) Yeni Kullanıcılar *

Google’nin dikkat ettiği, sitenizi arama motorunda üst sıralara çıkararırken dikkate aldığı en önemli verilerden biridir. Belirlenen tarihler arasında sayfanıza giren tekil kullanıcı sayısını vermektedir bu değer.

Peki bu bilgiden hangi sonucu çıkarırız? Şimdi şöyle düşünelim, bir internet kullanıcısı ’Google Analytics nasıl kurulur?’ diye bir arama yapıyor tarayıcısından ve bu sorgulama sonucunda Google’nin getirmiş olduğu arama sonuçlarında ilk sayfada çıkan sitenize tıklama yapıyor. Eğer bu kullanıcı sitenize ilk kez giriyorsa Yeni Kullanıcılar değerinin değişmesine sebep olacaktır.

Eğer internet kullanıcısının yaptığı sorgulamalar sonucunda sizin siteniz üst sıralarda çıkmıyorsa sitenizle ilgili SEO çalışması yapmanız gerektiği sonucunu çıkarabilirsiniz.

3) Oturum

Belirlenen tarihler arasında sitenizi ziyaret eden Kullanıcıların toplamda gerçekleştirdiği giriş sayısını vermektedir.

Bu ne demek mi oluyor? Şöyle düşünelim, bir kullanıcı sitenizi ziyaret etti ve bu ziyareti sırasında sitenizden hiç çıkış yapmadan birden fazla sayfa ziyaret etti. Bu kullanıcın ziyareti Oturum sayısını sadece bir rakam değiştirir.

Diğer bir kullanıcıda sitenizi ilk ziyaret ettiğinde bir sayfada gezinti yapıp sitenizden ayrılır. Ancak bir süre sonra sitenize tekrar gelip gezinti yaptığında bu Kullanıcı sayısında bir değişime neden olmazken Oturum sayısındaki verinin değişmesine sebep oluyor.

4) Kullanıcı Başına Oturum Sayısı

Sitenizi ziyaret eden kişilerin tıkladığı sayfaların sayısının (Oturum),  Sitenizi ziyaret eden kişi (Kullanıcılar) sayısına bölünmesi ile elde edilen sonuçtur. Matematiksel olarak yazacak olursak;

Kullanıcı Başına Oturum Sayısı = Oturum / Kullanıcılar

5) Sayfa Görüntülenme Sayısı

Sitenizi ziyaret etmiş olan kullanıcıların görüntülemiş olduğu sayfa sayısını vermektedir. Cümleyi daha somut hale getirecek olursak, paylaşmış olduğum ekran görüntüsündeki 6334 Kullanıcı 9510 sayfa görüntülemiş  demek istiyoruz.

Sayfa Görüntülenme Sayısıda siteniz için önemli sonuçlara ulaşmanızı sağlayacak verilerden biridir. Buradaki veriye bakarak sitenizi ziyaret eden kullanıcıda farklı sayfaları gezinme isteği uyandırıp uyandırmadığınıza bakabilirsiniz. Yani Kullanıcı sayısı ile Sayfa Görüntüleme Sayısı arasındaki fark ne kadar fazla olursa sitenizde sayfalar arası gezinti yapan ziyaretçi sayısı o kadar fazladır demektir.

Sayfa görüntülenme sayısının bu kadar önemli olmasının nedeni, sitenizi ziyaret eden kullanıcı ne denli etkilemiş olduğunuzla doğru orantılıdır. Bir kullanıcı sayfalar arası gezinti ne kadar çok gerçekleştirirse, hedeflediğiniz hizmette başarılı olma ihtimaliniz daha çok demektir.

6) Sayfa/Oturum

Sayfa görüntülenme Sayısının, Oturum sayısına bölünmesi ile elde edilen veridir. Bunu matematiksel olarak şöyle ifade edebiliriz.

Sayfa/Oturum = Sayfa Görüntülenme Sayısı / Oturum olarak ifade edebiliriz.

7) Ortalama Oturum Süresi *

Google robotlarının sitenizle ilgili verilerde dikkat ettiği bir diğer değişken ise sitenizde geçirilen ortalama süredir.

Ortalama sürenün fazla olması demek sitenizi ziyaret eden kullanıcının aradığı şeyi sitenizde bulmuş olması demektir. Bu da Google gözünde sizin değerinizi bir kat daha artıracak bir istatistiktir.

Ortalama Oturum Süresinin kısa olması demek, sitenizi ziyaret eden kullanıcının aradığını sayfanızda bulamamış olması ya da yanıltıcı başlık kullanmanızdan dolayı girdiği gibi çıktığı anlamına gelir. Bu da Google sıralamasında üst sıralarda olan sayfanızın zamanla daha alt sıralara düşmesini ya da sayfanızın arama sonucunda üst sıralara doğru çıkmasını engelleyecektir.

Onun için bir şekilde sayfanızı ziyaret etmiş olan Kullanıcıları, sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlamak için arayışlara girmeniz gerekmektedir.

8) Hemen Çıkma Oranı *

Google için önemli olan bir diğer veri ise Hemen Çıkma oranıdır. Üstelik bu sadece Google için değil sizin içinde önem arz eden bir başlıktır.

Hemen çıkma oranın yüksek olmasını kimse istemez. Bu değerin yüksek olması demek, sitenizi ziyaret eden kullanıcıya hitap eden bir siteniz yok demektir.

Bu oranı düşürmenin, gelen kullanıcıyı sitede daha fazla kalıcı hale getirmenin yollarını düşünmeniz gerekmektedir. Göreceksiniz oran düştükçe Google de sayfalarınızın sıralaması adım adım üst basamaklara doğru çıkacaktır.

9) Dairesel Grafik

Görseldeki dairesel grafik sitenize ilk kez yapılan ziyaret ile daha önceden açılmış oturumların oranını gösterir.

Aynı sekme altında sitenizin Demografik yapısı ( Dil, Ülke, Şehir ), hangi sitem  üzerinden eriştiğini, hangi mobil cihazı kullanıp sitenizi ziyaret ettiği ile ilgili her türlü istatistiksel verilere olaşabilirsiniz.

Bu bilgilere ulaşmak size ne kazandıracak diye düşünüyorsanız size şöyle bir örnek verebilirim.

Diyelim ki siz, yerel bazlı bir şirketsiniz ve sitenize sizinle aynı şehirde yaşayanların erişmesi önem arz ediyor. Bu istatistiksel verilere bakarak sizinle aynı şehirde olan kaç kişi ziyaret ettiğini öğrenir ve eğer bu sayıdan memnun kalmazsanız bunun çözümü için alternetif yollar bulmaya çalışırsınız. Mesela başarılı bir reklam planlaması yaparak sizinle aynı şehirde olan kullanıcıları sitenize çekebilirsiniz.

Google Analytics’in kabaca ne iş yaptığını öğrendiğimize göre bu hizmete nasıl ulaşabileceğiniz hakkında kısaca bilgi vermeye geldi.

Google Analtyics ‘e Nasıl Üye Olunur?

Bunun iki yolu var. Eğer bir Google Adwors hesabınız var ise, bu hesap içinden Analytics’e üyeliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu yol genellikle e-ticaret sitelerinin tercih ettiği bir yöntemdir.

Bir diğer yöntem ise arama motorunuza Google Analytics yazıp mail yoluyla giriş yapmanızdır.

 

Yazı hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı yazabilirsiniz...