Çelik Çeşitleri Nelerdir ? Kaç Çeşit Çelik Vardır ?

Çeliklerin sınıflandırılması. Çelik nasıl yapılır? Çelikler kaça ayrılır? Çelik neye göre sınıflandırılır? Çeliklerin Kullanım yerleri nerelerdir? Karbon Çelik ne demek? Amalgam Çelik ne demek? Paslanmaz Çelik nedir? Kaç Çeşit paslanmaz Çelik vardır? Paslanmaz çelik neyden yapılır? Alaşım Çelik nedir? sorularına cevap arıyoruz...

11
16305

Dünya Çelik Birliği tarafından belirtildiği gibi, bir tür fiziksel, karışım ve ekolojik özelliklerden birini kaplayan, 3500’den fazla farklı çelik değerlendirmesi vardır.

Temel olarak çelik, karbonun ölçüsü olmasına ve ayrıca her çelik incelemesinin özelliklerini belirleyen dökülme ve ilave alaşım bileşenlerine rağmen, demir ve karbondan yapılır. Çelikteki karbon içeriği  %0,1 – %1,5 arasında olabilir, ancak en çok kullanılan çelik değerlendirmelerinde sadece %0.1- %0.25 karbon bulunur.

  • Çelik Üretiminde Kok Kömürü kullanımı ile ilgili makalemizi okumak için tıklayınız…

Manganez, fosfor ve sülfür gibi bileşenler, çeliğin tüm değerlendirmelerinde aynı zamanda bulunurken, manganez önemli etkiler verirken, fosfor ve sülfür çeliğin kalitesi ve sağlamlığına zarar vermektedir. Farklı çelik çeşitleri, uygulamaları için gerekli özelliklerle teslim edilir ve bu özellikleri göz önünde bulundurarak çelikleri tanımak için farklı inceleme çerçeveleri kullanılır.

Çelik Çeşitleri Nelerdir?

Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü (AISI) tarafından belirtildiği gibi, çelik, madde sentezleri açısından dört gruba ayrılabilir. Bunları:

  1. Karbon Çelikleri

  2. Alaşımlı Çelikler

  3. Paslanmaz Çelikler

  4. Takım Çelikleri

olarak çelik sınıflandırması yapabiliriz.

1.Karbon Çelikleri

Karbon çelikleri alaşım bileşenlerinin takip tedbirlerini içerir ve toplam çelik üretiminin %90’ını oluşturur. Karbon çelikleri, ayrıca karbon içeriğine dayanarak üç gruba ayrılabilir:

Düşük Karbonlu Çelikler / Hafif Çelikler % 0,3’e kadar karbon içerir.

Orta Karbonlu Çelikler % 0,3 – 0,6 karbon içerir.

Yüksek Karbonlu Çelikler % 0.6’dan fazla karbon içerir.

2. Alaşımlı Çelikler

Alaşımlı çelikler, çeliğin özelliklerini, örneğin sertleştirilebilirliğini, tüketim direncini, kalitesini, şekillendirilebilirliğini kontrol etmek için nihai hedefi göz önünde bulundurarak, değişkenleri değiştirerek alaşım bileşenlerini (örneğin manganez, silikon, nikel, titanyum, bakır, krom ve alüminyum) içerir. kaynaklanabilirlik veya esneklik. Kombinasyonlar için uygulamalar boru hatları, otomobil parçaları, transformatörler, kontrol jeneratörleri ve elektrik motorları içerir.

3.Paslanmaz Çelikler

Paslanmaz çelikler Büyük ve büyük paslanmaz çelikler,% 10-20 kromu, ilk alaşım bileşeni olarak içerir ve yüksek erozyon direnci için saygındır. % 11’ten fazla krom ile çelik, erozyona kıyasla 200 kat daha yumuşaktır. Bu çelikler, kristal yapıları ışığında üç toplantıya ayrılabilir:

a) Östenitik

Östenitik çelikler, çekici olmayan ve sıcak olmayan iyileştirilebilir ve büyük oranda% 18 krom,% 8 nikel ve% 0.8 karbon altındadır. Östenitik çelikler, dünya çapındaki paslanmaz çelik vitrinin en büyük parçasını çerçevelemekte ve düzenli olarak, gıda işleme ekipmanlarının, mutfak gereçlerinin ve huninin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

b)Ferritik

Ferritik çelikler, molibden, alüminyum veya titanyum gibi diğer alaşım bileşenlerinin yanı sıra,% 0,1 karbon altında, % 12-%17 oranında krom içeren takip tedbirlerini içerir. Bu çekici çelikler sıcaklık tedavisi ile katılaştırılamaz, ancak buzlu çalışma ile güçlendirilebilir.

c)Martensitik

Martensitik çelikler % 11-%17 oranında krom,% 0.4 oranında nikel ve % 1.2’ye kadar karbon içerir. Bu çekici ve sıcaklıkta tedavi edilebilir çelikler, bıçakların bir parçası, kesici aletler ve ayrıca diş ve cerrahi aletler olarak kullanılır.

4.Takım Çelikler

Takım çelikleri, sıcak dayanımı ve mukavemeti arttırmak için değişen miktarlarda tungsten, molibden, kobalt ve vanadyum içerir ve bunları kesme ve delme donanımları için mükemmel kılar. Çelik eşyalar, şekillerine ve ilgili uygulamalarına benzer şekilde ayrılabilir:

Uzun / Borulu Ürünler çubukları ve direkleri, rayları, telleri, noktaları, boruları, şekilleri ve alanları içerir. Bu ürünler genellikle otomobil ve geliştirme bölümlerinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

Seviye Ürünler plakalar, tabakalar, bukleler ve şeritler içerir. Bu malzemeler ağırlıklı olarak araba parçaları, makineler, demetleme, gemi yapımı ve geliştirme bölümleri olarak kullanılmaktadır.

Farklı Ürünler vanalar, bağlantı parçaları ve dikenler içerir ve çoğunlukla kanal malzemeleri olarak kullanılır.

11 YORUMLAR

Yazı hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı yazabilirsiniz...