Site icon Mühendis Alemi

Birimlerin Önemini Anlatan Nasa Olayı

birimlerin önemini anlatan nasa olayı

birimlerin önemini anlatan nasa olayı

Aralık 1998’de NASA, kırmızı gezegenin (mars) ilk hava durumu uydusu olarak 125 milyon dolarlık Mars Klimalı Yörünge projesini başlattı. 416 milyon mil yolculuktan sonra, uzay aracının 23 Eylül 1999’da Mars’un yörüngesine girmesi bekleniyordu. Bunun yerine planlananlardan yaklaşık 100 km’lik (62 mil) Mars atmosferine girdi ve ısının etkisiyle uydu kayboldu. Proje yetkilileri, uzay aracının kaybolmasının, İngilizce ölçüm birimlerini, navigasyonda metrik birimlere dönüştürmedeki hatadan kaynaklandığını dile getirdi.

Lockheed Martin Corporation’da uzay aracını inşa eden mühendisler İngiliz birimi olan İngiliz pound biriminde kilosunu belirledi. NASA’ nın Jet Tahrik Laboratuarı’ndaki bilim insanları, aldıkları itme verilerini, metot olarak, newton cinsinden ifade edildiğini varsaydı. Normal olarak, pound kütle için bir birimdir.

Bununla birlikte, kuvvet için bir birim olarak ifade edilirse, bu kütlenin bir cisim üzerindeki yerçekimi çekiminden kaynaklanan kuvvet 1 lb’dir. Pound ve newton arasındaki dönüşümü gerçekleştirmek için 1 lb = 0.4536 kg ile başlarız ve Newton’un hareket yasasından hareketle,

Kuvvet = Kütle x yer çekim ivmesi

F= m x g

F= 0.4536 kg X 9.81 m/s2

F= 4.45 kgxm/s2

F=4.45 N

 

Çünkü 1 newton (N) = 1 kg m / s2. Bu nedenle, bir kilo kuvveti 4.45 N’ ye çevirmek yerine, bilim adamları bunu 1 N olarak aldı. Newton cinsinden ifade edilen oldukça küçük motor itişi, daha düşük bir yörünge ve uzay aracının nihai imhasına neden oldu.

Mars görevinin başarısızlığına değinen bir bilim adamı: “Bu, ilkokul, lise ve üniversite bilim derslerinde metrik sisteme geçişi hızlandıracak uyarıcı masal olacak” dedi.

Exit mobile version