Alaşım Elementlerinin Çeliğe Etkileri Nelerdir ?

Alaşım elementleri nelerdir? Çelikte alaşım elementlerinin etkileri nelerdir? östenit oluşturucular, ferrit oluşturucular nelerdir?

0
1691

Çelik, temel olarak bazı ekstra bileşenlerle demir ve karbon alaşımıdır.

Çelik çeşitleri nelerdir ve kaç çeşit çelik vardır sorusuna cevap aradığımız makaleyi okumak için tıklayınız

Alaşım elementleri, çeliğin karışım sentezini değiştirmek ve karbon çeliği üzerindeki özelliklerini geliştirmek veya belirli bir uygulamanın ön koşullarını karşılayacak şekilde değiştirmek için kullanılır.

Alaşım Elementleri ve Etkileri

Farklı alaşım elementlerinin her birinin çeliğin özellikleri üzerinde kendine has bir etkisi vardır. Alaşımlama yoluyla zenginleştirilebilen özelliklerin bir kısmı şunları içerir:

Östenit Oluşturucular

örneğin, nikel, manganez, kobalt ve bakır artışı, östenitin var olduğu sıcaklıkları uzatır.

Ferrit Oluşturucular

Krom, tungsten, molibden, vanadyum, alüminyum ve silisyum, östenit içinde karbonun çözünebilirliğini azaltma etkisine sahip olabilir. Bu, çelikteki karbürlerin ölçüsünde bir genişleme ile sonuçlanır ve ostenitin var olduğu sıcaklık azalır.

Karbür Oluşturucular

Krom, tungsten, molibden, titanyum, niyobyum, tantal ve zirkonyum dahil olmak üzere pek çok küçük metal, sertlik ve kaliteyi artırır. Bu tür çelikler, hızlı çelik ve sıcak iş alet çeliği yapmak için sıklıkla kullanılır.

Grafit Oluşturucular

Silikon, nikel, kobalt ve alüminyum, karbürlerin çelikteki güvenilirliğini azaltabilir, parçalanmalarını ve serbest grafit oluşumunu hızlandırabilir.

Temel Çelik Alaşımları

Aşağıdakiler normal olarak kullanılan alaşım bileşenlerinin ve çelik üzerindeki etkilerinin (bölümlerdeki standart madde) anlatımı vardır.

Alüminyum (% 0.95-1.30)

Östenit tanelerinin gelişimini sınırlamak için kullanılır.

Bor (% 0,001-0.003)

Deforme olabilirliği ve işlenebilirliği azaltan az miktarda eklenmesiyle çok büyük sertleştirilebilirlik kazandırır. Çeliğe sertlik verir.

Krom (% 0.5-18)

Paslanmaz çeliklerin önemli bir elementidir. Yüzde 12.5’den fazla içerikte, krom esas olarak korozyan direncini artırır. Metal de benzer şekilde sertleştirilebilirliği, kaliteyi, sıcaklığa karşı reaksiyonu ve aşınma direncini arttırır.

Ayrıca paslanmaz çeliklerle ilgili:

“Paslanmaz Çelikler Nelerdir? Paslanma Durumları Nelerdir?” makelemize ulaşmak için buraya, “200 Serisi Paslanmaz Çelik Nedir? Nerelerde Kullanılır?” makalemize ulaşmak için buraya tıklayınız…

Kobalt

Yüksek sıcaklıklarda çalışma ve dayanma direncini artırarak kaliteyi arttırır.

Bakır (% 0,1-0,4)

Çoğunlukla çeliklerde geriye kalan özellikler için kullanılır, aynı zamanda, bakır katılaşma özelliklerinin sağlanması ve korozyon direncinin artması için benzer şekilde bakır eklenir.

Kurşun

Akışkan veya güçlü çelikte çözünmeyen tüm amaçlar için, işlenebilirliği arttırmak için belirli bir son hedef ile dökme sırasında mekanik dağılma yoluyla karbon çeliklere artık kurşun eklenmektedir.

Manganez (% 0,25-13)

Demir sülfitlerin gelişimini ortadan kaldırarak yüksek sıcaklıklarda kaliteyi arttırır. Manganez ayrıca sertleştirilebilirlik, şekillendirilebilirlik ve aşınma direncini arttırır. Nikel gibi, manganez bir ostenit şekillendirme bileşenidir ve nikel yerine AISI 200 Serisi östenitik paslanmaz çeliklerin bir parçası olarak kullanılabilir.

Molibden (% 0.2-5.0)

Paslanmaz çeliklerde az miktarda bulunan molibden, yüksek sıcaklıklarda spesifik olarak sertleştirilebilirlik ve kalite oluşturur. Krom-nikel östenitik çeliklerin bir parçası olarak sıklıkla kullanılan molibden, klorit ve kükürt kimyasalları tarafından tüketilen tüketimin ayarlanmasına karşı koruma sağlar.

Nikel (% 2-20)

Paslanmaz çeliklere dayanan bir başka alaşım bileşeni olan nikel,% 8’den fazla maddede yüksek kromlu paslanmaz çeliğe ilave edilir. Nikel, kaliteyi arttırır, kaliteyi ve dayanıklılığı etkiler, ek olarak oksitlenmeye ve aşınmaya karşı direnci artırır. Ek olarak, düşük miktarlarda dahil edildiğinde düşük sıcaklıklarda mukavemeti arttırır.

Niyobyum

Sert karbürleri çerçeveleyerek karbonun çökme avantajı vardır ve bu hatlar boyunca yüksek sıcaklıkta çeliklerde düzenli olarak bulunur. Az miktarda, niyobyum, verim kalitesini ve daha az bir dereceye kadar, çeliklerin esnekliğini artırabilir ve ayrıca doğrudan çökelme takviye etkisine de sahip olabilir.

Azot

Paslanmaz çeliklerin östenitik dayanıklılığını arttırır ve bu tür çeliklerde verim kalitesini arttırır.

Fosfor

Düşük kompozit çeliklerde işlenebilirliği arttırmak için düzenli olarak sülfür ile ilave edilir. Ek olarak kaliteyi içerir ve aşınma direnci oluşturur.

Selenyum

İşlenebilirliği arttırır.

Silisyum (% 0.2-2.0)

Bu metaloid kalitesi, çok yönlülüğü, aşındırıcı direnci arttırır ve daha büyük tanecik boyutlarına neden olur, bu şekilde daha göze çarpan çekici gözeneklere yol açar. Silisyum, çelik üretiminde bir deoksidleme alanının bir parçası olarak kullanıldığından, çoğunlukla çeliğin tüm değerlendirmelerinde bir oranda bulunur.

Sülfür (% 0,08-0,15)

Az miktarda eklendiğinde, kükürt sıcaklığa neden olmadan makinede işlenebilirliği arttırır. Manganez sülfürün demir sülfürden daha yüksek bir sıvılaşma noktasına sahip olmasından dolayı manganez sıcaklığının artmasıyla birlikte ek olarak azalır.

Titanyum

Östenit tane tahmininin sınırlandırılması sırasında hem kalite hem de aşınma direncini arttırır. % 0.25-0.60 titanyum içeriğinde, karbon, titanyumla birleşerek, kromun tahıl sınırlarında kalmasını ve oksitlenmeye karşı çıkmasını sağlar.

Tungste

Özellikle yüksek sıcaklıklarda sertlik oluşturmak için stabil karbür üretir ve tane ölçüsünü arıtır.

Vanadyum (% 0,15)

Titanyum ve niyobyum gibi, vanadyum yüksek sıcaklıklarda genleşme kalitesini sağlayan stabil karbürler oluşturabilir. İnce bir tane yapısını geliştirerek, işlenebilirlik yapılabilir.

Zirkonyum (% 0,1)

Kalite ve hapsetme taneleri boyutlarını arttırır. Kalite, düşük sıcaklıklarda (katılaşmanın altında) belirgin şekilde genişletilebilir. Zirkonyumun yaklaşık% 0,1’ine kadar olan madde, tane boyutuna ve çatlağa karşı mukavemet kazanacaktır.

Yazı hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı yazabilirsiniz...